Om oss och gården

Välkommen till Grimbergs Gård

Andas. Njut. Inspireras.


Vila och återhämtning

Här uppe på berget är vi mitt i naturen, nära sjö, skog och ängar. Grimberg är en plats att andas på för vila och återhämtning, att njuta av för ny energi och nyfiket utforska för inspiration. Grimberg gård ligger mitt på höglandet med en magnifik utsikt över Rosjön. Platsen ger fantastiska möjligheter till en rofylld och naturskön vistelse. På sommaren betar djuren i hagarna och sjön ger svalkande bad, hösten fylls av lövträdens skimrande guldtäcke och inbjuder till svampäventyr och bastubad, vintern ger sparkfärd på sjön och chokladmjölk i bästa pulkabacken, våren bjuder på blåsippebackar och trumpetande tranor.

Historia

Gården härstammar från 1600-talet, det är då första gången den är omnämnd i ett dokument. Där kan vi läsa om Sven i Grimberg som var en av tolv män som försökt fria befallningsman Lars Bosson från misstanke om stöld. Gården har varit i släktens ägor allt sedan dess.

Yoga och friluftsaktivitet

Till grund för gårdens verksamhet ligger skogsbruket. Gården tillhandahåller jakt, fiske och kräftfiske. Vi erbjuder boende i sjöstugor vid Rosjöns strand. Sedan 2018 driver vi gårdsyoga som sommartid fyller det gamla sädesmagasinet med verksamhet såsom yogaklasser, yogaretreats, meditation och skogsbad. Vi har påbörjat biodling i liten skala som i dagsläget täcker våra husbehov, framöver hoppas vi kunna erbjuda försäljning av gårdens honung.

Guldkorn längst Svartån

Vi som bor och verkar på gården är Per och Maria Lagneby tillsammans med dottern Hilma, lapphunden Ronja och bondkatten Mattis. På gården bor även drygt 100 000 bin och sommartid fylls hagarna med arrendatorn betande djur.

Att bo på här är inte bara att bo i ett hus, att bo här är att bo i en bygd. Vi har den unika möjligheten att bo i en myllrande bygd och tillsammans med en rad olika personer, föreningar och företag samverkar vi och utvecklar platsen vi bor på. Många grannar producerar livsmedel, flera grannar erbjuder upplevelser och platser för besökande att upptäcka och njuta av. Bagerier, fik, blomsterland, älgpark, hästupplevelser och närproducerad mat, fina platser, bad och vandringsleder. Vi kallar oss ”Guldkorn längs Svartån”.

Nära naturen

På Grimbergs gård använder vi oss av närheten till naturen och den riktiga avkopplingen som den ger. I den unika miljön fokuserar vi på en gäst i taget och den årstiden som är.

Vi försöker i stor mån att använda oss av närproducerad mat och dryck samt använda oss av lokala samarbetspartners. Vi värnar om naturens storhet och den mycket viktiga del som vi önskar att den får vara i människors liv.

Välkommen till Grimbergs Gård – avkoppling på riktigt.